vrijdag, 23. mei 2008 - 9:09

Nederlander verdacht van levering semi-automatische geweren

Rotterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de voorlopige hechtenis verlengd van een 37-jarige man, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de levering van acht semi-automatische aanvalsgeweren die op 29 november 2007 zijn aangetroffen in een woning in Paramaribo. In die woning is op diezelfde dag in de Surinaamse hoofdstad een 43-jarige Nederlander uit Den Haag aangehouden. Hij is vorige maand door de rechtbank in Paramaribo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Dit maakte een woordvoerder van het landelijk parket bekend.

Na zijn aanhouding startte de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) een onderzoek naar de illegale wapenhandel. Daarbij werkte de Nationale Recherche nauw samen met politie- en justitiediensten in Suriname en ‘special agents’ van het Amerikaanse Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven (ATF).

De vuurwapens met onleesbaar gemaakte serienummers bleken afkomstig uit de Verenigde Staten. Uit een onderzoek door de ATF kwam naar voren dat de acht vuurwapens in de zomer van 2007 op een wapenbeurs in Florida zijn gekocht. Vermoedelijk zijn sinds 2006 in de Verenigde Staten 20 tot 25 vuurwapens in opdracht van de in Nederland aangehouden verdachte aangekocht en verscheept naar Suriname.

Het internationale onderzoek naar de illegale wapenhandel heeft geen duidelijkheid gegeven over de eindbestemming van de wapens. Onderzoek aan de in beslag genomen aanvalsgeweren heeft aangetoond dat het om wapens gaat die geschikt zijn om op grote afstand doelen uit te schakelen. Op de wapens zijn sporen aangetroffen waaruit kan worden afgeleid dat er mee is geschoten.
Provincie:
Tag(s):