donderdag, 25. september 2008 - 11:04

Nederlanders geven minder uit aan boodschappen

Den Haag

Huishoudens hebben in juli 1,4 procent meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De consumptiegroei was even hoog als in juni, maar minder hoog dan in de eerste helft van 2008. Toen werd gemiddeld 2,3 procent meer besteed dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Huishoudens gaven in juli 0,5 procent minder uit aan goederen. Aan voedings- en genotmiddelen werd 2,0 procent minder besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Aan duurzame goederen werd daarentegen, net als in juni, 0,9 procent meer uitgegeven. Niettemin is dit minder dan de groei in de eerste helft van 2008. Toen werd er nog gemiddeld 1,8 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen dan in de eerste zes maanden van 2007.

Aan diensten besteedden huishoudens 3,1 procent meer. Dit ligt in lijn met de groeicijfers van de eerste helft van 2008.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van koopdagen en voor prijsveranderingen. Juli 2008 had een woensdag en donderdag meer en een zondag en maandag minder dan juli 2007.
Categorie:
Tag(s):