dinsdag, 22. april 2008 - 10:57

Nederlanders houden windjes niet in

Amsterdam

Niet iedereen geeft het toe, maar opluchten doet het wel. 70 Procent van de Nederlanders laat een wind in de buurt van de partner en ruim 40 procent in bijzijn van de kinderen, zo blijkt dinsdag uit een representatief onderzoek van het tijdschrift gezondNU.

Zo’n 14 procent heeft er ‘schijt’ aan om in de buurt van vrienden te winden. In het openbaar vervoer gunt 12 procent zijn scheetjes de vrijheid. Volgens geleerden kunnen we onze ‘uitlaatgassen’ ook beter niet inhouden. Dat leidt namelijk tot uitstulpingen van de darmen en de giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Ook blijkt dat een windje alles kan zeggen over het eetgedrag. Zo zouden scheetjes die naar rotte eieren ruiken kunnen wijzen op een slechte eiwitvertering als gevolg van een overschot aan dierlijke eiwitten. Zurige windjes komen voor uit gisting in de darmen. Dit kan onder meer ontstaan door een overvloed aan koolhydraten en het eten van fruit na de maaltijd.

Daarnaast werd gekeken naar het geluidsvolume. Een luide scheet kan duiden op een slechte koolhydraatvertering. Een zachte wind kan te maken hebben met een vet verteringsprobleem.

Ruim de helft van de Nederlanders gaf aan hun voedselpatroon niet aan te willen passen om winden te vermijden.
Categorie:
Tag(s):