dinsdag, 10. juni 2008 - 19:30

Nederlanders steunen stakingen buschauffeurs

Amsterdam

Vrijwel alle Nederlanders zeggen op de hoogte te zijn van de stakingen van buschauffeurs in het streekvervoer (99%). De mensen die op de hoogte zijn, vinden het overwegend acceptabel dat de buschauffeurs staken: 62 procent vindt het in meer of mindere mate acceptabel, 37% vindt het enigszins of volkomen onacceptabel.

Niet- en blancostemmers bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 vinden het vaakst dat de stakingsacties van de buschauffeurs acceptabel zijn (75%). Ook PvdA-stemmers (73%) en SP-stemmers (71%) staan overwegend achter de acties van de buschauffeurs. CDA-stemmers (55%), VVD-stemmers (51%) en GroenLinks-stemmers (40%) vinden de acties het minst vaak acceptabel.

Een meerderheid (57%) vindt dat de waarheid in het midden ligt: beide partijen hebben een beetje gelijk. Een kwart (26%) steunt de buschauffeurs, veertien procent geeft de werkgevers gelijk. De overige drie procent weet het niet. Mannen (17%) geven vaker de werkgevers gelijk dan vrouwen (11%).

Grootste steunpost voor de buschauffeurs zijn PvdA-stemmers (42%) en SP-stemmers (36%). PVV-stemmers (29%) en VVD-stemmers (24%) steunen op hun beurt het vaakst de werkgevers.
Categorie:
Tag(s):