dinsdag, 30. december 2008 - 13:36

Nederlanders weer massaal op de schaats

Mijdrecht

Nederland staat vandaag weer massaal op de schaats. Vooral schaatsbanen en natuur- en recreatiewateren zijn erg in trek bij de schaatsliefhebbers. Zo ook in de Ronde Venen bij Polder Groot-Mijdrecht.

Veel mensen kwamen dan ook af op het mooi landelijk gelegen natuurgebied waar men de schaatsen onderbond. Maar voor je die kon onderbinden moest men eerst de auto zien kwijt te raken tussen de lange ‘file’ aan geparkeerd blik.

De laatste jaren hebben we in ons land weinig dagen met schaatsijs gehad. Meestal bleef het bij dun ijs dat na enkele dagen weer verdwenen was. De winter van 2003 (op 9 januari -16,8 graden in Nieuw Beertha) was de laatste met een aantal schaatsdagen maar voor meer schaatsplezier en dikker ijs moeten we terug naar de jaren negentig. In de winter van 1996 bereikte het ijs een dikte van 25 cm. Op 11 januari 1997 was het ijs in De Bilt aangegroeid tot 32 cm. Dat was de dikste ijslaag sinds de winter van 1963.

Voorlopig houdt de vorst aan. Ook tijdens en na de jaarwisseling blijft het 's nachts in een groot deel van het land vriezen. Het ijs kan dus verder aangroeien, aldus het KNMI.
Provincie:
Tag(s):