maandag, 24. november 2008 - 20:37

Nederlanders weten onvoldoende over orgaandonatie

Amsterdam

Meer dan de helft van de Nederlanders in de leeftijd 20 tot 50 jaar vindt dat hij te weinig weet om een donorkeuze te kunnen maken. Mensen die geen donorkeuze hebben gemaakt of ‘nee’ hebben gezegd tegen het donorschap, geven zichzelf gemiddeld een 5,4 als zij hun kennis over orgaan- en weefseldonatie beoordelen. Dit blijkt uit onderzoek naar kennis over orgaandonatie in opdracht van NIGZ-Donorvoorlichting. Zes miljoen huishoudens krijgen daarom donderdag 27 november Teuntje in de brievenbus. Teuntje is een speciale krant met informatie over orgaan- en weefseldonatie.

Uit het representatieve onderzoek blijkt tevens dat de helft van de mensen die niet geregistreerd staat in het Donorregister of een negatieve donorkeuze heeft gemaakt, vindt dat de Nederlandse samenleving verantwoordelijk is voor het oplossen van het tekort aan donororganen. Opmerkelijk is dat bijna 60 procent meent dat je een donororgaan mag ontvangen, zelfs als je niet als donor geregistreerd staat. Maar liefst een op de vijf denkt ooit zelf een donororgaan nodig te hebben.

Nederland heeft zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt en anderhalf miljoen mensen die ‘nee’ hebben laten registreren in het Donorregister. Programmacoördinator Bert Elbertse: “Ondanks dat de meesten het belangrijk vinden om zélf hun donorkeuze te maken, blijkt uit het onderzoek dat slechts 8 procent van de mensen actief zoekt naar informatie over het donorschap. Daarom is Teuntje gemaakt. We hopen dat de informatiekrant helpt bij het maken van een positieve donorkeuze.�
Categorie:
Tag(s):