zaterdag, 19. juli 2008 - 22:43

"Nederlands" succes in de Tour

Eindelijk succes voor de Nederlandse wielerformatie van Rabobank in de Tour de France. De veertiende etappe, die zaterdag liep van Nimes naar Digne-Les-Bains, was de Spanjaard in Nederlandse dienst Oscar Freire de snelste in de eindsprint.

De 182 kilometer lang etappe verliep perfect voor de Raborenner, die met deze ritzege zijn puntentotaal voor de groene trui maximaal uitbouwt.

Eerder op de dag was er al een Nederlander die opviel, Bram Tankink, eveneens Rabobank, sprong mee in een ontsnapping van vier renners uit een kopgroep van 20 man. Hij werd met twee anderen echter op 20 kilometer voor de finish terug gepakt door een jagend peleton, waar de ploegen met sprinters een moordend tempo uit de pedalen persten. Alleen Gutierrez kon nog even alleen aan de leiding rijden, maar ook hij werd in de laatste klim, vierde categorie, ingehaald.

Tijdens de beklimming werden nog diverse uitval-pogingen ondernomen, maar allen strandden zonder echt kans gehad te hebben. Tijdens de beklimming moest viervoudig etappewinnaar Cavendish (Team Colombia) lossen, waardoor de overige sprinters hun kansen zagen groeien.

In de massasprint versloeg de drie-voudig wereldkampioen de oud gediende Erik Zabel van de Milram-formatie, die derde werd en Leonardo Duque van Cofidis, die net achter Freire over de streep kwam.

Zondag gaat het Tour-circus de Alpen in. Een lange rit met onderweg diverse beklimmingen, de "Agnel" van buitencategorie en de aankomst op de Prato Novestro (Italië) van eerste categorie. Er word een zware strijd verwacht tussen geletrui-drager Evans en Rabo-kopman Mentsjov, die 57 seconden moet goedmaken op de Australiër van Silence Lotto.
Categorie:
Tag(s):