maandag, 1. december 2008 - 9:22

Nederlandse industrie krimpt fors

Amsterdam

De activiteit van de Nederlandse industrie is in november naar een record-dieptepunt gezakt. Dat blijkt uit de maandelijkse inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI).

De NEVI DPA Purchasing Managers’ Index (PMI) daalde in november naar een recorddieptepunt van 38.7. Dit is de grootste daling sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000. Al gedurende vijf maanden komt de PMI onder de 50.0 uit.

Orders uit binnen- als buitenland namen in recordtempo af. De wereldwijde problemen in de automotive hebben een groot negatief effect op de export van Nederlandse producenten. Bedrijven schroefden voor de derde opeenvolgende maand in recordtempo hun personeelsbestanden terug.

De gemiddelde inkoopkosten daalden in een recordtempo. De omslag is groot, want de inkoopprijsinflatie bereikte halverwege dit jaar nog het hoogst gemeten niveau. Voor het eerst in veertig maanden daalden de verkoopprijzen, zij het in een aanzienlijk lager tempo dan de inkoopprijzen.

De gemiddelde prestatie van de leveranciers verbeterde aanzienlijk: de verkorting van de levertijden was het grootst sinds augustus 2003. Zowel de inkoopactiviteiten als de voorraad ingekochte materialen nam in een recordtempo af. Ook de voorraad gereed product kromp in.

Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is.
Categorie:
Tag(s):