vrijdag, 19. december 2008 - 15:25

Nederlandse militair omgekomen in Afghanistan

Den Haag

De 24-jarige sergeant Mark Weijdt is vrijdag 19 december bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief in Uruzgan om het leven gekomen. Hierbij raakte ook een soldaat lichtgewond. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm maakte dat vrijdagmiddag in Den Haag bekend.

De eenheid waarvan Mark Weijdt deel uitmaakte was samen met het Afghaanse leger betrokken bij een meerdaagse operatie gericht op de noordzijde van de Baluchivallei, waar de aanwezigheid van de Task Force Uruzgan minder frequent is.

Vuurgevecht
Tijdens het vuurcontact stapte Mark vermoedelijk op een geïmproviseerd explosief. Het gebied waar de eenheid opereerde staat bekend om de aanwezigheid van deze zogeheten IED’s Nadat de genie de omgeving had afgezocht naar eventuele andere explosieven is Mark samen met de gewonde militair met een helikopter naar het ziekenhuis van Kamp Holland gebracht.

De familie van de gesneuvelde militair is op de hoogte gesteld. De gewonde soldaat kon zijn familie zelf informeren. In totaal zijn er nu achttien Nederlanders omgekomen tijdens de missie in Afghanistan.

De CDS: “Er zijn de afgelopen acht maanden minder gevechtshandelingen geweest en er is ruimte voor vooruitgang en meer civiele inbreng. Het incident van vandaag brengt daar, hoe zwaar dit verlies ook is, geen verandering in. De Taliban in Uruzgan is verzwakt en richt zich voornamelijk op dit type aanslagen. Het leiderschap is vrijwel geheel verdwenen. Dat is het beeld dat we voor ogen moeten houden, maar dat maakt het verlies voor de nabestaanden van Mark Weijdt er niet minder om�.
Provincie:
Tag(s):