donderdag, 17. april 2008 - 16:20

Nederlandse politie schiet in België op vluchtende verdachten

Maasbracht

Agenten van de politie Limburg-Noord hebben donderdagochtend 17 april tijdens een achtervolging op een voertuig geschoten in het Belgische Bree. Een verdachte raakte hierbij gewond. De aanleiding voor de achtervolging was een incident eerder die ochtend bij sexclub de Wallen in Maasbracht.

Rond 04.00 uur werd de politie gealarmeerd voor een mogelijke schietpartij bij de sexclub aan de Rijksweg. Bij het aanrijden troffen agenten op de Stationsweg een gewonde man aan die was aangereden door het voertuig, dat mogelijk betrokken was bij de vermoedelijke schietpartij.

Tijdens de achtervolging die daarop volgde, onder andere over de A2, liet de politie een aantal voertuigen, waaronder een vrachtauto, stoppen op de afslag Kelpen om zodoende een wegversperring op te zetten. De vluchtende auto wist tussen de stilstaande voertuigen door te rijden, waarbij de bestuurder inreed op de agenten.

Vervolgens zette de vluchtende verdachten koers richting België, waarna de politie hun Belgische collega’s inseinden. Op de Breeërsteegweg in Bree, reed het voertuig zich vast op een betonligger, omdat de weg open ligt wegens werkzaamheden. Hier vond het schietincident plaats met de Nederlandse agenten.

De Nederlandse agenten zetten met een speurhond de achtervolging in waarbij ook een aantal malen werd geschoten, zo meldt woordvoerder Zeegers van het Parket Tongeren. Onduidelijk is nog hoe vaak er is gevuurd door de Limburgse agenten, aldus de woorvoerder van het Parket. De Belgische politie was toen nog niet aanwezig.

De twee verdachten konden vervolgens in de buurt worden aangehouden. De aangehouden mannen zijn twee broers uit Den Haag. Een van hen had een schotwond in zijn linkerbeen. De derde verdachte is nog voortvluchtig. Bij de zoekactie werd ook een politiehelikopter ingezet.

Bij onderzoek van het voertuig werden meerdere gsm’s een een aanzienlijke hoeveelheid geld gevonden.

Donderdagmiddag vond er een reconstructie plaats van het incident in Bree in aanwezigheid van de betrokken Nederlandse agenten en medewerkers van het Parket Tongeren.

In hoeverre de Nederlandse politie (gericht) mag schieten bij een achtervolging op verdachten, kon de woordvoerder geen antwoord geven. De Nederlandse politie heeft om uitlevering gevraagd van de twee broers. Zij zitten voorlopig vast voor het onderzoek in België.
Provincie:
Tag(s):