dinsdag, 1. juli 2008 - 15:02

Nederlandse politieagenten naar Parijs voor ondersteuning

Tilburg

In juli en augustus 2008 gaan vier Nederlandse agenten assistentie verlenen aan de politie in Frankrijk. Op verzoek van de Franse autoriteiten gaan deze agenten in de zomermaanden in de stad Parijs gezamenlijk met de Franse collega's op een aantal toeristische locaties surveilleren. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het doel van deze samenwerking is voornamelijk gericht op de ondersteuning en advisering van Nederlands sprekende toeristen in deze stad. Ook tijdens de ontmoeting van de EU-ministers in Parijs op 15 en 16 juli, zullen deze politiemensen hun Franse collega's bijstaan.

De Nederlandse politiemensen zijn afkomstig uit de korpsen Midden en West Brabant en Noord-Oost Gelderland. Ze worden gestationeerd bij de politiebureaus van Versailles, Gare Du Nord en Chessy (Eurodisney).

In september van dit jaar zal de Nederlandse politie opnieuw aan de Franse collega's ondersteuning verlenen tijdens het bezoek van Paus Benedictus XVI aan Lourdes.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse politie assistentie verleent op deze schaal op locaties in Frankrijk. Korpschef F. Heeres, namens de Raad van Hoofdcommissarissen portefeuillehouder voor Frankrijk daarover: "Ik ben verheugd dat internationale samenwerking inmiddels zover gevorderd is dat we daadwerkelijk politiemensen kunnen gaan uitwisselen. Zichtbare, grensoverschrijdende samenwerking wordt steeds meer een normale zaak en is niet meer weg te denken uit het reguliere politiewerk. Europa wordt steeds meer één en de samenwerking tussen de politiediensten steeds intensiever."

De politieagenten gaan in hun eigen Nederlandse politieuniform werken en zijn bewapend. Deze samenwerking is mogelijk door het in werking treden van het verdrag van Prüm. Hierdoor kan de politie uit vrijwel de hele Europese Unie grensoverschrijdend werken.

Naast Nederlandse politiemensen zijn er in de Franse hoofdstad ook voor het eerst agenten uit België, Duitsland en Spanje aanwezig.
Provincie:
Tag(s):