donderdag, 10. juli 2008 - 14:49

Nederlandse toerist besmet met Marburgvirus

De Bilt

Een Nederlandse vrouw is tijdens vakantie in Oeganda besmet geraakt met het Marburgvirus dat hemorragische koorts veroorzaakt. Dit is een zeer ernstige en zeer zeldzame infectieziekte. De kans op verdere verspreiding van het virus in Nederland is heel klein. Tot nu toe zijn er geen klachten gemeld bij de mensen die contact hebben gehad met de patiënt.

De patiënt ligt op dit moment onder strikte isolatie in het ziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum. Maatregelen om besmetting te voorkomen zijn genomen. De mensen die contact hebben gehad met de patiënt tijdens de besmettelijke periode zijn of worden opgespoord. Zij worden gevraagd dagelijks hun temperatuur te meten. Tot nu toe hebben deze mensen geen ziekteverschijnselen gemeld.

Hemorragische koorts is een ernstig ziektebeeld die gepaard gaat met koorts en bloedingen. Verschillende virussen kunnen de ziekte veroorzaken, waaronder het Marburgvirus. Typerend is dat de patiënten bloedingen vertonen. De ziekte is besmettelijk door contact met lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon.

Tijdens een vakantie in Oeganda heeft deze patiënte een grot bezocht die bekend staat om haar grote vleermuispopulatie. Hier heeft de besmetting waarschijnlijk plaatsgevonden. De vrouw kreeg enkele dagen na terugkomst in Nederland klachten en werd op 5 juli opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Nadat de toestand van de patiënt verslechterde is zij op 7 juli naar het Leids Universitair Medisch Centrum overgeplaatst. Alle maatregelen om besmetting van haar omgeving te voorkomen zijn in acht genomen.

Inmiddels zijn de mensen benaderd die contact hebben gehad met de vrouw in de periode dat zij besmettelijk was. Besmetting kan alleen plaatsvinden door contact met lichaamsvloeistoffen van patiënten.
Provincie:
Tag(s):