maandag, 23. juni 2008 - 19:31

Niek Meulenbroek winnaar eerste Gevelprijs

Tilburg

Niek Meulenbroek is zaterdag 21 juni tijdens de Dag van de Architectuur uitgeroepen tot de allereerste winnaar van de Jan van der Valk gevelprijs 2008. Meulenbroek is eigenaar van het pand Paduastraat 14 en ontving uit handen van wethouder Hugo Backx het bijbehorende beeldje. Deze werd ontworpen door kunstenaar Niko de Wit.

De jury roemde de durf en het doorzettingsvermogen van Meulenbroek. Juryvoorzitter Hugo Backx: "Hergebruik bracht hem tot interessantere resultaten dan wanneer hij het had gesloopt en iets nieuws had gebouwd. Hij heeft het oorspronkelijke gevelprofiel van een bedrijfsgebouw laten staan en een woning gecreëerd die verfrissend is in het straatbeeld. Het plan getuigt zowel van gevoel voor het verleden als van toekomstvisie. Door de bijzondere manier waarop dit pand nu is ontwikkeld verdient is de prijs dubbel en dwars verdiend."

Met de prijs wil de gemeente haar waardering uitspreken voor particuliere initiatieven. De gemeente hoopt hiermee ook meer particulieren te stimuleren omdat kenmerkende gebouwen voor een groot deel de uitstraling van de stad bepalen. Op de oproep om bouwplannen te nomineren, heeft de gemeente ruim 30 plannen ontvangen.
Provincie:
Tag(s):