woensdag, 20. augustus 2008 - 21:45

Nieuw maaltijdconcept nodigt uit tot eten

Emmen

De patiënten in het Scheper Ziekenhuis te Emmen krijgen sinds kort aan het eind van de middag,tussen 17 en 18 uur hun warme maaltijd. Tussen de middag krijgen de patiënten een broodmaaltijd als lunch.
De meeste mensen zijn thuis gewend om 's avonds warm te eten, maar moeten in het ziekenhuis al om 12 uur aan de warme maaltijd. Vaak heeft men dan nog weinig trek, terwijl men na de broodmaaltijd 's avonds een 'hongergevoel' overhoudt. Om beter op deze wens van de patiënten in te spelen heeft het Scheper Ziekenhuis daarom besloten de warme maaltijd te verplaatsen naar 17 uur 's middags.

In de oude situatie koos de patiënt de dag tevoren een warme maaltijd, die hij de dag daarna afgepast op een dienblad aangeboden kreeg. Voor de warme maaltijd nieuwe stijl geldt, dat deze geserveerd wordt op basis van het zogenoemde Meals on Wheels concept.

Daarbij rijdt over de afdeling een dinerbuffetwagen en kunnen patiënten aan het bed een maaltijd naar wens samenstellen. Er zijn twee dagmenu's, er is een speciaal kindermenu en ook voor vegetariërs zijn er keuzemogelijkheden. Groot voordeel van het Meals on Wheels concept is, dat mensen niet meer de dag tevoren (wanneer ze nog geen trek hebben) hoeven te kiezen wat ze de volgende dag willen eten. Doordat op de dinerbuffetwagen eveneens potjes met kruiden en zout 'meerijden', kan de maaltijd zo optimaal mogelijk worden afgestemd op de persoonlijke smaakbehoefte van de patiënt.

De buffetkar beschikt over een koelkast, waarin de toetjes, appelmoes en rauwkost op temperatuur worden gehouden. De groente en het vlees blijven warm in een hittekast.

Patiënten kunnen hun ontbijt en lunch samenstellen aan de hand van het aanbod op de broodbuffetwagen, die eveneens bij de patiënt langs komt. Net als thuis kan men uit een breed assortiment datgene kiezen waarin men op dat moment zin heeft: verschillende soort brood, kaas, hartig en zoet beleg en op zondag warme broodjes.

De eerste reacties van patiënten zijn positief. Patiënten kiezen hun maaltijd bewuster en de patiëntvriendelijke manier waarop de maaltijden worden aangeboden nodigt uit tot eten, waardoor in veel geval het eetgedrag verbetert.
Provincie:
Tag(s):