vrijdag, 28. maart 2008 - 12:59

Nieuw onderzoek naar slachthuizen en veetransport

Den Haag

Minister Verburg van Landbouw laat nader onderzoek doen naar misstanden in slachthuizen en rond het transport van vee. Dat meldde zij woensdagavond aan de Tweede Kamer.

Het nieuwe onderzoek wordt een vervolg op het rapport-Hoekstra, dat Verburg vorige week presenteerde. Staatsraad Hoekstra zocht op verzoek van Verburg uit wat er juist was van het rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), dat in januari uitlekte nadat het een jaar op het ministerie had rondgezworven.

VVD-woordvoerster Janneke Snijder is van mening dat het rapport van Hoekstra veel vragen open laat. De liberale mist met name de onderbouwing van de conclusies ten aanzien van de veronderstelde kwesties in de slachthuizen en inzicht in de problematiek die volgens Hoekstra wel bestaat.

Snijder: “De VVD-fractie wenst dat het vertrouwen in de VWA en het bedrijfsleven wordt hersteld. Dit is van belang voor onze internationale reputatie als leverancier van kwaliteitsproducten.�

Om deze redenen heeft de Tweede Kamer op initiatief van de VVD en de SP zelf een hoorzitting georganiseerd. Tijdens deze zitting zijn zowel mensen van de werkvloer als het bedrijfsleven gehoord.

“De VVD is ook van mening dat het bedrijfsleven primair verantwoordelijkheid draagt om aan de bestaande wet- en regelgeving te voldoen. In gevallen waarbij het draait om de gezondheid van mens en dier weegt deze verantwoordelijkheid extra zwaar en zullen zij die zich hier niet aan houden, de knoeiers, zo snel mogelijk dienen te stoppen�, aldus Snijder.
Provincie:
Tag(s):