donderdag, 10. april 2008 - 9:25

Nieuw politie-uniform kan niet tegen water

Amsterdam

Het belooft voor agenten een hete zomer te worden. De nieuwe fluorescerend gele uniformjassen zijn niet kleurvast. Bij aanraking met zout water ontstaan knaloranje vlekken. Vooral agenten van de waterpolitie, de verkeersdienst en politiemensen die surveilleren in badplaatsen hebben last van oranje 'luipaardvlekken' op hun nieuwe jas.

Politiemensen zijn niet blij met het ongewenste patroon: "Zit je bij de waterpolitie, kan je jas niet tegen water."Frans van der Heiden, secretaris van politiebond NPB en lid van de kledingcommissie, bevestigt het zoveelste probleem met de nieuwe kleding: " De fabrikant, die in Zwitserland zit, heeft het uniform kennelijk niet getest op aanraking met zout water."

Ook zijn agenten huiverig voor de zomer omdat de felgekleurde jacks allerlei soorten insecten zouden aantrekken. Johan Calis, bijen- en wespenexpert en gastonderzoeker aan Wageningen Universiteit, onderschrijft dit. "Het is bekend dat insecten afkomen op felle kleuren. Ze associëren het met bloemen ", aldus Calis. Hij vermoedt dat de knalgele jacks interessant zijn voor bladluizen, muggen en vliegen.

Ook worstelen agenten met hun nieuwe pantalon. Volgens de politiebond is de broek niet geschikt voor straatwerk door de kwetsbare stof. "Je kunt er geen hek mee over klimmen. Wel kun je er prima mee achter een bureau zitten", aldus Van der Heiden.

Onlangs moest nog alle kleding van motoragenten worden aangepast, nadat er onderdelen zoals kniestukken vanaf waaiden. De Zwitserse fabrikant heeft opdracht gekregen de verkleurde jassen te vervangen door kleurvaste.
Provincie:
Tag(s):