maandag, 2. juni 2008 - 13:19

Nieuw revalidatie-systeem voor militairen

Den Haag

De secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, Ton Annink opent vrijdag 6 juni in het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn het nieuwe CAREN systeem. Met CAREN (Computer Assisted Rehabilitation Environment) kunnen revaliderende patiënten oefenen in een virtuele omgeving. Dit heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

Plateau
De revalidant neemt in een soort studio plaats op een naar alle kanten kantelbaar plateau, kijkt naar levensechte beelden op een groot scherm voor zich en maakt echte loopbewegingen. Het CAREN-systeem projecteert bijvoorbeeld een bospaadje waarover de patiënt virtueel moet lopen.

Boswandeling
Wanneer het bospad op het scherm nu bijvoorbeeld iets naar beneden loopt zal het plateau iets naar voren kantelen waardoor het lijkt alsof de patiënt op een echte helling loopt. Hierdoor zullen de spieren van de revalidant zich direct gaan aanpassen op de hellende situatie.

Primeur in Europa
Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) is het eerste revalidatiecentrum in Europa dat een dergelijke techniek gebruikt. ‘Dit systeem werkt stimulerender dan huidige revalidatievoorzieningen, waardoor het revalidatieproces versneld kan worden’ meldt Defensie.

MRC Aardenburg doet een innovatieve stap voorwaarts, waarbij zij een grote spin-off verwacht voor zowel militaire- als burger revaliderende patiënten. Defensie wil geblesseerde en gewonde militairen de best mogelijke behandeling geven.

Dit geldt voor de militair die nu actief is in Afghanistan, veteranen, maar ook voor de net opgekomen rekruut die een blessure oploopt tijdens zijn opleiding. Met de aanschaf van het CAREN systeem kan het Militair Revalidatie Centrum zich meten met de besten in de wereld.
Provincie:
Tag(s):