woensdag, 4. juni 2008 - 10:37

Nieuw wandelpad en eendenkooi

Oude- en Nieuwehorne

Dinsdag opende de voorzitter van Plaatselijk belang, de heer Tino van der Ven, het nieuwe wandelpad, Kooipad en een eendenkooi in Nieuwehorne. De openingshandeling vond plaats bij de eendenkooi ten zuiden van de Buitenweg tussen het Sevenaerspad en de Houtwallen.

De opening vond gelijktijdig plaats met de start van de avondvierdaagse in Oude- en Nieuwehorne, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd door de plaatselijke VVV. Uiteraard zal de tocht deze dag langs een deel van het Koaipaed lopen.

Het herstel van oude wegen en paden staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Geprobeerd wordt, oude karakteristieke elementen weer in ere te herstellen. Ook in de tweelingdorpen Oude- en Nieuwehorne.

Al in 2006 zijn de eerste initiatieven genomen om een ‘kuierpaad’ te realiseren langs de tochtsloot, op de overgang tussen de singels/houtwallen en de Tjongervallei. Onderdeel van dit plan was ook de reconstructie van een van de eendenkooien langs de route.
Met de betrokken agrariërs is een overeenkomst gesloten over het gebruik en het onderhoud van het wandelpad.

Gelijktijdig met de realisatie van kooipaad en eendenkooi is door het wetterskip Fryslân het "Riekele Hoekstra gemaal" langs de tochtsloot vervangen door een nieuwe voorziening op een nabijgelegen locatie. Op de plaats van het voormalige gemaal is een zitplek, met fraai uitzicht over de Tjongervallei, uitgevoerd in beton, gerealiseerd. In dit zitelement zijn de contouren van het vervallen gemaal terug te vinden.
Provincie:
Tag(s):