donderdag, 18. september 2008 - 19:32

Nieuwe ambtsketen voor burgemeester Cox van Sittard-Geleen

Sittard

Burgemeester Srjaar Cox van de gemeente Sittard-Geleen krijgt donderdagavond een nieuwe ambtsketen. Bij het ontstaan van de gemeente Sittard-Geleen (in 2001) zijn de penningen van de voormalige gemeenten Sittard en Geleen aan de ambtsketting gehangen. Daardoor werd weliswaar voldaan aan de wettelijke taak om over een ambtsketen te beschikken, maar deze was onvoldoende representatief voor de gemeente Sittard-Geleen. De gemeenteraad heeft door middel van het beschikbaar stellen van middelen ingestemd met het ontwikkelen van de nieuwe ambtsketen.

In de nieuwe ambtsketen heeft de Holtumse ontwerper Maurice Mentjens de eenwording van de gemeenten Sittard, Geleen en Born verzilverd. Het resultaat, vervaardigd door edelsmid Rob Huyben uit Maastricht, is een ketting opgebouwd uit zilveren ringen. Iedere schakel symboliseert een dorp of stad van de nog jonge gemeente, en is uit twee ringen samengesteld die in elkaar worden geschoven. De ringen zijn als atomen die samen het DNA van de gemeente vormen.

De ambtsketen wordt voor het publiek tentoongesteld in Museum Het Domein van dinsdag 14 oktober tot en met zondag 19 oktober. Dan zijn ook de ambtsketens van de voormalige gemeenten te bekijken.
Provincie:
Tag(s):