vrijdag, 1. februari 2008 - 8:28

Nieuwe buitensport Skiken wordt op Fiets en Wandelbeurs gepresenteerd

Amsterdam

Een demonstratieteam van skikers rolt zaterdagmiddag 2 februari om 12.00 uur de RAI uit. Eerst over het zoevende asfalt rond de RAI maar daarna over een minder vaste ondergrond in het Beatrixpark. Dankzij de luchtbandjes kan skiken op ieder terrein.

Skiken is een nieuw outdoor-fenomeen, overgewaaid uit Oostenrijk. Een soort langlaufen op luchtbandjes voor sneeuwloze gebieden, waarbij de beoefenaar zich voortduwt met twee stokken. Het woord Skiken is een combinatie van ‘skate’ en ‘bike’. Je spreekt het uit als ‘skaiken’. De nieuwe sport is feitelijk skaten op luchtbanden.

Skiketrainer Menno Faber uit Dalfsen laat weten dat je met stokken voor extra afzet kan zorgen en dat de techniek vergelijkbaar is met de schaatstechniek van langlaufen.

Groot verschil met skaten zijn behalve de luchtbandjes de remmen. Op skikes kan men snel tot stilstand komen. Daarmee valt ook een drama te voorkomen, zoals enkele jaren terug in de Amsterdam IJ-tunnel, toen een grote groep skeelers over elkaar heen viel.
Op het terrein voor de RAI zullen remproeven worden gedemonstreerd.

Juist de aanwezigheid van remmen maakt skiken een sport voor jong en oud. Tijdens de weekenden in Oostenrijk verschijnen steeds meer gezelschappen bestaande uit grootouders, ouders en kinderen op de loipes: de gehele familie gaat sportief op weg.

Een ander voordeel van Skiken is dat de beoefenaar gewoon met zijn eigen schoenen op de skikes staat. Het is net als bij ouderwetse Friese doorlopers, die kun men ook kan meenemen en ter plekke onderbinden. Skikes passen dus iedereen.

De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 februari in de Amsterdam-RAI. Voor meer informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl
Provincie:
Tag(s):