maandag, 23. juni 2008 - 8:33

Nieuwe entree van het dorp Zuidhorn (**** Emargo 15.00 uur****)

Zuidhorn

De gemeente Zuidhorn en Trebbe Bouw hebben op maandag 23 juni de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de herontwikkeling van de locatie waar nu het Zonnehuis gevestigd is. Na de verhuizing van het Zonnehuis naar de Oostergast wordt hier een hele nieuwe woonwijk gerealiseerd, inclusief een nieuwe toegangsweg naar het centrum van Zuidhorn.

De Zonnehuislocatie is een groot gebied, pal tegen het centrum van Zuidhorn aan. De verhuizing van het Zonnehuis en de plannen van Wold en Waard woonservice voor herontwikkeling van de Oosterburcht maken het mogelijk hier een hele nieuwe woonwijk van Zuidhorn te realiseren. De plannen bevinden zich nog in een beginstadium.

Kenmerk van het stedenbouwkundig plan voor de Zonnehuislocatie is het dorpse karakter. Er is veel aandacht besteed aan de openbare ruimte: informele scheidingen van openbaar en prive door middel van hagen, lommerrijke gebogen lanen bestraat met gebakken klinkers, veel groen en royale voortuinen bepalen het straatbeeld. Het plan voorziet bovendien in een grote variatie in woningen, in totaal ongeveer 82: twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande huizen, rijtjeswoningen en appartementen. Aan de Hoofdstraat, aan de rand van wat het Holtplein wordt, is op de begane grond 750 m2 ruimte gepland voor bedrijven en 5 levensloopbestendige woningen. Daarboven komen 10 appartementen en 8 starterswoningen (2 kamerappartementen). In de punt van het gebied, waar de Hoofdstraat aansluit op de N980 / Fanerweg, is een vrijstaand appartementenblok getekend met 6 appartementen, als blikvanger voor mensen die Zuidhorn naderen.

Deze aansluiting Hoofdstraat – N980 verdwijnt overigens: bezoekers van Zuidhorn zullen straks verder doorrijden en dan via een nieuwe weg in het verlengde van de Wilhelminalaan het dorp binnenkomen. Onderweg wordt hun indruk van het dorp bepaald door water: de tuinen langs de provinciale weg komen allemaal uit op de nieuwe waterpartijen, die ook een rol zullen spelen als buffer voor wateropslag. De nieuwe Verlengde Wilhelminalaan vormt dus straks de nieuwe entree naar het centrum en sluit direct aan op de Hoofdstraat en de parkeerroutes naar de winkelpleinen Overtuinen en Dorpsvenne.
Provincie:
Tag(s):