zaterdag, 13. december 2008 - 13:33

Nieuwe gele bussen in de regio

Utrecht

Vanaf half december gaan 144 nieuwe bussen in opvallende kleuren rijden in de regio Utrecht. De komst van deze bussen hangt samen met twee concessies die Bestuur Regio Utrecht heeft verleend aan Connexxion voor een veertigtal buslijnen in de regio en in de spits. De bussen zullen vanaf 14 december gaan rijden volgens de nieuwe dienstregeling.

De nieuwe bussen zijn nog comfortabeler en de reizigers krijgen actuele
reisinformatie. De bussen dragen bij aan het terugdringen van de luchtverontreiniging omdat zij voldoen aan zeer strenge emissienormen.
De bussen hebben allemaal een nieuwe frisse kleurstelling: ‘heldergeel, warmgrijs en stralend oranje’. De nadruk ligt op de herkenbaarheid van het regionale openbaar vervoer voor de reiziger.

Bestuur Regio Utrecht heeft hiervoor gekozen omdat de nieuwe bussen langer meegaan dan de periode van drie jaar. Het kleurontwerp staat daarmee los van de huisstijl van de vervoerder. De nieuwe regionale bussen gaan vaker en langer rijden in de spits als gevolg van de nieuwe
dienstregeling. Dankzij brede doorgangen bij het instappen kunnen de reizigers makkelijker doorstromen in de bus.

In elke bus zijn er verschillende bredere stoelen voor ouderen en
mensen met een fysieke beperking. De bussen hebben een knielsysteem en een uitschuifplank voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. De bussen zijn ook sociaal veiliger door de aanwezigheid van camera’s. Alle bussen hebben airconditioning. In de bussen hangen schermen met informatie over de haltes, de route en de vertrektijden. De haltes
worden ook automatisch omgeroepen. Op de nieuwe bussen komt geen reclame.

De nieuwe kleuren zijn geïnspireerd op de gele kleur van de bus van vroeger. Deze oude bussen hadden ook bruine en oranje details. Dat kleurenpallet komt nu in een moderne variant terug, waarbij vooral ook op de veiligheid voor de reizigers èn de overige weggebruikers is gelet. Binnen in de bus is veel aandacht besteed aan de afstemming van kleuren en materialen om voor een sfeer van rust en kwaliteit te zorgen.
Provincie:
Tag(s):