woensdag, 18. juni 2008 - 8:52

Nieuwe generatie voertuigen binnen vijf jaar

Amsterdam

Wie nu overweegt een nieuwe auto op benzine of diesel te kopen kan wellicht beter zijn kostbare centen investeren in eigen zonnepanelen of in een waterbassin als brandstofstation voor de toekomstige nieuwe generatie auto’s.

Was het gisteren Electric Cars Europe die op TT-circuit Assen de eerste volledig elektrisch aangedreven voertuigen in de Benelux presenteerde, woensdag is het het Japanse bedrijf Genepax dat met de auto komt die op water rijdt.

Het is echt waar, de nieuwste Japanse auto rijdt op water. Het mooie aan het voertuigje is dat het volgens de ontwikkelaars niet uit maakt waar dat water vandaan komt. Zo kan zeewater worden gebruikt, maar ook regen- of kraanwater.

Een speciale generator achterin de auto haalt de zogeheten hydrogenen uit het water. Daarbij komen elektronen vrij en die worden weer omgezet in elektriciteit. Over het verbruik hoeft men niet in te zitten. Het karretje loopt ongeveer een uur op een liter water. De auto is op dit moment nog wel iets minder snel dan een benzine of elektronisch aangedreven auto. Toch haalt hij al tachtig kilometer per uur.

Willem van der Kooi van Electric Cars Europe (CEO) verwacht dat de markt van de nieuwe elektrische auto’s net zo hard gaat als de ontwikkeling van de mobiele telefoons. ‘Na de introductie van de Lotus dinsdagmiddag is de telefoon niet meer stil geweest. Vooral veel bedrijven waaronder leasebedrijven zijn geïnteresseerd in de milieuvriendelijke wagen die fiscaal ook nog eens zeer aantrekkelijk is. Maar ook een transportbedrijf reageerde op het nieuws en wil zijn wagenpark graag laten ombouwen’, aldus van der Kooi.

Niet alleen van de Kooi ziet een snelle verschuiving in de markt aankomen. Autofabrikanten van grote merken werken, soms in het geheim, hard aan een nieuwe generatie motoren die we naar verwachting binnen vijf jaar op de markt zien komen nu de brandstofprijzen de pan uitrijzen en de CO2 uitstoot het gesprek van de dag blijft.

Een woordvoerder van de BOVAG verwacht dat we het aanbod van elektrische auto’s of voertuigen op waterstof pas over vijf tot tien jaar in het straatbeeld gaan tegenkomen. ‘Fabrikanten van automerken hebben gemiddeld vijf tot acht jaar nodig om een model op de markt te introduceren. Maar of het versneld tot een massaproductie komt is op dit moment lastig te voorspellen’.
Categorie:
Tag(s):