donderdag, 18. september 2008 - 20:34

Nieuwe lichting militairen oefent voor Uruzgan

Nijmegen

In delen van de provincie Utrecht en Gelderland wordt van 22 september tot en met 10 oktober de oefening Uruzgan Integration gehouden. De oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in Uruzgan.

Het is een integratieoefening om het optreden van verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen. De eenheden die deze drie weken oefenen, vertrekken in de maand november naar Uruzgan. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan Uruzgan Integration doen veertienhonderd militairen mee. De grootste groep militairen zal deel uitmaken van de Battle Group, de geniecompagnie en verschillende logistieke eenheden. Zij maken deel uit van de Task Force Uruzgan die de Afghaanse overheid ondersteunt bij de wederopbouw en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

De kern van de oefenende eenheden is afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Overige deelnemende militairen zijn onder meer werkzaam bij 43 Gemechaniseerde Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

De Apache gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen van de luchtmacht verlenen luchtsteun aan de grondtroepen. Daarnaast neemt de luchtmacht ook deel met transporthelikopters. De helikopters voeren verkenningen en landingen uit.

De oefening vindt plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden verplaatsingen over de weg en vliegbewegingen plaats. Tijdens Uruzgan Integration kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden in principe plaats tussen 09.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag wordt gevlogen. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats binnen de vierhoek Kampen, Nijmegen, Utrecht en Deventer.
Provincie:
Tag(s):