zondag, 30. november 2008 - 11:36

Nieuwe markante verschijning... de Nissan Cube

Nissan heeft in zijn eigen Londense designcentrum de volledig nieuwe Cube gepresenteerd. De auto verschijnt eind 2009 in de Nederlandse showrooms. Op de thuismarkt in Japan is de Cube reeds een begrip en ook in de Verenigde Staten, waar de verkoop komend voorjaar start, is de Nissan Cube positief ontvangen.

De Nissan Cube heeft zijn naam natuurlijk te danken aan zijn kubusvorm, de stompe neuspartij en de sterk afgeronde raamsponningen. Typerend voor de karaktervolle auto is de asymmetrische achterruit, die aan de rechterkant panoramisch is en aan de linkerkant een brede achterstijl heeft. Daarmee behoudt hij de belangrijkste stijlelementen van de vorige generatie Nissan Cube.

Het is niet alleen de markante geometrie waardoor deze auto zich onderscheidt. De nieuwe Cube geeft een volledig andere kijk op auto’s – het is een auto die niet wil worden gedefinieerd als een auto. ‘Door een uniek design te combineren met veel ruimte en een warm karakter, zal de Nissan Cube een bijzondere plek verwerven op de markt’, zegt Simon Thomas, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe. ‘Dit is een auto waarop mensen van alle leeftijden verliefd kunnen worden, ongeacht de mate waarin ze belangstelling hebben voor auto’s.’

Een ander bijzonder aspect van het exterieur van de Nissan Cube zijn de rechtopstaande ramen en A-stijlen, waardoor het zicht naar voren uitstekend is. Opvallend aan de zijruiten is dat ze zijn geïnspireerd op een fotolijstje. De asymmetrische achterruit is aan de rechterkant is panoramisch, wat de bestuurder helpt bij inhaalmanoeuvres en achteruit inparkeren.

De grote achterdeur van de Cube, die aan de rechterzijde scharniert, is eenvoudig te openen en makkelijk toegankelijk. Ook wanneer de Nissan Cube dicht op een achterligger geparkeerd staat, kan de deur probleemloos open en dicht. De nieuwe Nissan Cube is verkrijgbaar in verscheidene aparte kleuren die bijzondere namen hebben meegekregen als Witty Military, White Pearl, Sea Turquoise en Bitter Chocolate.

Het interactieve interieur wordt gekenmerkt door veel gebogen elementen. Voorbeelden daarvan zijn de subtiel gewelfde vorm van het instrumentenpaneel, de deurpanelen, de stoelen, de opvallende, druppelvormige bekerhouders en het ronde cluster met daarin de bedieningsknoppen voor de climate control. Deze interieurdelen zijn geïnspireerd op de natuur en de kalmerende werking die uitgaat van de rimpels die een vallende druppel achterlaat op water.

Het comfortabele meubilair in de Cube voorziet in een aparte bestuurder- en passagierstoel en een verschuifbare achterbank die veel weg heeft van een loungesofa. De verschuifbare achterbank kent drie standen en is, net als in een theater, hoger gepositioneerd dan de voorstoelen. Dat vergroot het comfort en het zicht van de achterpassagiers rondom. ‘Het interieur van de nieuwe Cube biedt alle ruimte voor verbeelding en een persoonlijke invulling, maar is vooral erg praktisch’, legt Loing uit.

Een aantal factoren dragen bij aan een stressvrije rijbeleving in de Cube. Zo is een hoge zitpositie mogelijk door de grote carrosseriehoogte. Een extreem korte motorkap zorgt ervoor dat de bestuurder zich geen zorgen hoeft te maken dat hij de voorzijde van de auto slecht kan overzien. Parkeren en achteruitrijden is gemakkelijk door een goed zicht naar achteren.

Voor een beter onderscheid van de snelheidsmeter en de toerenteller is de verlichting daarvan respectievelijk lichtblauw en wit. Die kleuren zorgen voor een natuurlijke sfeer en zijn afgeleid van de aarde – die vanuit de ruimte gezien blauw is – en de maan. Als een uiting van flair zwaaien de tellernaalden naar rechts zodra de bestuurder de motor start.

Handige opbergruimten en beker-/flessenhouders zijn overvloedig aanwezig in het Cube-interieur. Ook is voorzien in afneembare, multifunctionele haakjes voor het ophangen van tassen of hoeden. De haakjes kunnen verspreid door het interieur worden geplaatst; van het dashboard tot aan de achterportieren.

Bovenop en aan de rechterzijde van het dashboard is ook een opbergvak te vinden. Wie die opbergvakken van een persoonlijk tintje wil voorzien, kan kiezen voor een houtkleurige afwerking of hoogpolig tapijt. Nog een leuke accessoire voor de Cube zijn de in rood, geel, oranje en zilver verkrijgbare elastieken. Die zorgen ervoor dat in uitsparingen van de armsteunen in de portieren zaken als wegenkaarten, foto’s, handdoeken, visitekaartjes en knuffelbeesten op hun plek blijven.

Het interieur van de Cube is leverbaar in twee kleuren: zwart en beige. Beide uitvoeringen zijn leverbaar met gewatteerd meubilair dat overtrokken is met een suèdeachtige stof. De stiksels banen zich op een natuurlijk golvende wijze een weg over de stoelen en de achterbank. Dat draagt bij aan een ontspannen en plezierige rit.

De Cube zal aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die misschien geen passie hebben voor auto’s, maar graag als persoon een statement maken. Een modegril is de Cube niet, maar hij straalt een missie uit: ik geniet volop van het leven. Iets unieks en onderscheidends, vriendelijkheid en plezier. Dat is wat de Cube autokopers te bieden heeft. De auto is een waar verlengstuk van het karakter van zijn eigenaar.

In Europa wordt de Cube leverbaar met een 1,5-liter benzinemotor en een 1,6-liter dieselkrachtbron. Meer details over deze motoren volgen nog.
Categorie:
Tag(s):