woensdag, 16. juli 2008 - 22:26

Nieuwe marsleider kijkt tevreden terug op eerste wandeldag

Nijmegen

“We hebben vandaag in en rondom Nijmegen alleen maar vrolijke gezichten gezien�, zo kijkt Johan Willemstein, voorzitter van STICHTING DE 4DAAGSE, terug op ‘zijn’ eerste wandeldag. De experts sloten zich unaniem aan bij deze mening. Medisch gezien viel de schade mee en het chipveter-experiment voldeed.

“Het was prima wandelweer, er heerste een optimale sfeer en de verwachtingen voor de rest van de week zijn hoog gespannen�, aldus de debuterende marsleider. “Kortom, een zeer geslaagde dag.�

Tussenstanden
Om 14.00 uur waren 7.000 individuele wandelaars (dus de militairen en de groepen niet meegeteld) weer teruggekeerd op start- en finishlocatie De Wedren. Een uurtje later hadden in totaal 20.800 lopers zich afgemeld en nog een uur later, om 16.00 uur, hadden 30.388 hun eerste wandeldag volbracht en een uurtje later waren dat er 33.512.

Medisch
“Het was een relatief rustige dag�, zei Martin Baardman, hoofd Medische Dienst. Tot vier uur ’s middags telde zijn dienst 337 blarenbehandelingen. Één persoon werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar dit bleek loos alarm. Verder werden er tot dat tijdstip op start- en finishlocatie De Wedren 400 sportmassages gegeven.
Uit onderzoek van Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen, is vandaag gebleken dat de wandelaar genoeg heeft gedronken, maar niet te veel. Hierdoor viel de wandelaar gemiddeld 0,5 kilo af.

Chipveter
Van de 7.500 wandelaars die mee wilden doen aan het Midas project, zijn er 6.620 daadwerkelijk met een chipveter gestart. “Een hoge score. We hebben vandaag twee doelstellingen bereikt�, legt Henk Karman van sportkoepel NOC*NSF, initiator van het project, uit. “Ten eerste hebben we goed in kaart kunnen brengen hoe een individuele wandelaar zich over het parcours beweegt. Ten tweede is het gelukt om piekmomenten op bepaalde delen van het parcours te voorspellen.� Aangezien Karman dit project nog verder wil verfijnen, gaat de test met de chipveters gewoon verder.
Provincie:
Tag(s):