vrijdag, 4. juli 2008 - 20:46

Nieuwe regels geen oplossing voor crisis Bijlmerbajes

Amsterdam

De druk van het gevangenispersoneel en de gedetineerden van de Bijlmerbajes de laatste weken heeft gewerkt. De directie erkent dat het nieuwe sterk versoberde dagprogramma dat wegens bezuinigingen op 1 juni is ingevoerd en voor veel onrust zorgde, van tafel moet. De werkdruk liep op, waardoor onder andere hygiëne niet gegarandeerd kon worden en celinspecties niet werden uitgevoerd.

Daarnaast vormde de ontevredenheid van de gevangenen een bedreiging voor de veiligheid van het personeel. Vanaf 7 juli zullen de eerste veranderingen in het dagprogramma ingaan. De uren die normaal gesproken voor onderwijs, creatieve vaardigheden en bibliotheektijd zijn ingeroosterd, worden nu vervangen door recreatietijd. Op 15 juli zal het volledige nieuwe dagprogramma bekend worden gemaakt.

Jan Willem Dieten, als bestuurder van Abvakabo FNV de belangenbehartiger van het gevangenispersoneel, vindt dat er een fundamentele beleidsomslag nodig is in het gevangenisbeleid. "Eerst moet er bepaald worden welke dagprogramma's en activiteiten ervoor zorgen dat gevangenen beter uit de gevangenis komen. Hiermee vergroot je de kans dat zij niet voor een tweede keer de fout in gaan en daarmee de samenleving er veiliger op wordt. Dan kan gekeken worden naar de hoeveelheid en bekwaamheid van het personeel en in welk soort gevangenissen zij zullen werken."
Provincie:
Tag(s):