donderdag, 24. januari 2008 - 11:55

Nieuwe stadsdichter Assen op 30 januari bekend

Assen

Negen kandidaat-stadsdichters presenteren zich op woensdag 30 januari om 20.00 uur in het Theatercafé van het ICO. Aan de vooravond van Nationale Gedichtendag strijden de kandidaten om de titel van nieuwe stadsdichter van Assen door maximaal drie gedichten voor te dragen. Aansluitend maakt de jury bekend wie de nieuwe stadsdichter is.

Tot 1 december jl. kon er worden gesolliciteerd naar de functie van stadsdichter. De negen kandidaten Egbert Hovenkamp, Mariska van Gennep, Geert Loman, Peter Siebesma, Chrisan Laarman, Abel Jagersma, Camiel van der Molen, Ralf van Amstel en Mart Brok reageerden op de oproep. Op 30 januari stellen zij zich voor aan het publiek en dragen zij hun eigen werk voor aan de jury bestaande uit Henk Nijkeuter, Roelof Huisman en Raymond ten Berge.

Tijdens het juryberaad zal de Asser zangeres Jojanneke Vanderveen optreden. Daarna volgt de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter en het afscheid van Erik Harteveld. Hij zal deze avond op passende wijze afscheid nemen van het eerste stadsdichterschap van Assen.

Na twee jaar stadsdichterschap zit het er op voor Erik Harteveld. De eerste stadsdichter van Assen
schreef in die periode 15 gedichten. De opening van Openluchttheater Tivoli, het afscheid van burgemeester Van As en de eerste Stadsbeiaardier, de komst van de Champ Cars en de sluiting van de Kolk zijn enkele voorbeelden van zijn werken. Deze en andere gedichten van Harteveld worden opgenomen in een gedichtenbundel dat in mei zal verschijnen via uitgever de Kleine Uil. Verder nam Harteveld het initiatief voor de bundel TT Poëzie waarin noordelijke dichters zich laten inspireren door de jaarlijkse TT races.

Later dit jaar wordt de eerste stadsdichter geëerd voor zijn inzet en betrokkenheid bij Assen. Zijn gedicht ‘Het Carillon’ zal later dit jaar worden geplaatst op een plaquette in de binnenstad. De gemeente Assen heeft naar aanleiding van de positieve ervaringen besloten opnieuw voor de periode van twee jaar een stadsdichter aan te stellen.
Provincie:
Tag(s):