donderdag, 27. maart 2008 - 16:45

Nieuwe verkeersregels vanaf 1 april

Groningen

Voor veel weggebruikers verandert met ingang van 1 april een aantal verkeersregels. Bromfietsers en gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen mogen vanaf die datum op de rijweg 45 km per uur rijden. Op het fietspad blijft de toegestane maximumsnelheid 30 km per uur.

Fietsers en bromfietsers krijgen op het fietspad gezelschap van skaters. Die mogen niet alleen op het voetpad maar ook op het fietspad. Als er geen fietspad is, mogen skaters behalve op het voetpad, ook op de rijbaan.

Als het mistig is bestaat de kans dat de bestuurder door de weerschijn van zijn eigen dimlichten verblind raakt. Daarom hoeven per 1 april de dimlichten niet meer aan als de mistlampen branden.

En op auto’s die beschikken over speciale ‘dagrijlichten’ mogen die nu ook worden gebruikt. Het gebruik van geïmproviseerde zitplaatsen in auto’s wordt verboden. Passagiers mogen alleen worden vervoerd op een echte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik van volwassen passagiers. Uitzonderingen worden gemaakt voor het vervoer van kinderen tot 1,35 meter op speciaal voor hen aangebrachte zitplaatsen (met name extra bankjes achterin stationwagens) en voor passagiers die gebruikmaken van een rolstoel.

Ook in de verkeersborden komen kleine veranderingen. Het is vanaf 1 april wettelijk geregeld dat tijdelijke verkeerstekens, bijvoorbeeld bij werk aan de weg, boven andere verkeerstekens gaan. Verder hebben de elektronische verkeersborden (matrixborden) voortaan dezelfde betekenis als ‘gewone’ borden. Als op het matrixbord een andere maximumsnelheid staat dan op het gewone bord, geldt het bord met de laagste snelheid.
Provincie:
Tag(s):