woensdag, 30. april 2008 - 23:06

Nijenhuis gaat film over Watersnoodramp 1953 maken

Amsterdam

In september 2009 zal 'DE STORM', een productie van Nijenhuis & de Levita Film & TV B.V., uitgebracht worden door Universal Pictures International. De hoofdrollen worden vertolkt door Sylvia Hoeks (Vuurzee, Duska - Gouden Kalf voor ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’) en Barry Atsma (Lepel, Morrison krijgt een Zusje, Toneelgroep Amsterdam). Ben Sombogaart (De Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek) zal de film regisseren. Opnamen vinden plaats van september tot december dit jaar in o.a. Zeeland en België.

De Storm gaat over Julia (Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Diewer, een vissersjongen. Diewer schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten.

In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt – tegen haar wil – gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stil zwijgen en weigert met haar gehate redder te praten.

Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden. Hij is immers verantwoordelijk voor het feit dat ze haar baby moest achterlaten. Het is het begin van een lange zoektocht die hen – tegen de evacuatiestroom in – uiteindelijk weer terug zal brengen naar Zeeland: een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke kadavers. De kans dat hier een baby overleven kan, is microscopisch klein. Toch krijgt Julia aanwijzingen dat haar zoon nog leeft. Maar waar? En bij wie?

Producent Alain de Levita: “De Storm wordt een grote epische film over een van de belangrijkste historische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Over de watersnoodramp is nooit eerder een speelfilm gemaakt. Ik verwacht dat we met deze film een klassieker maken.�
Categorie:
Tag(s):