vrijdag, 17. oktober 2008 - 22:54

NMA beboet energiebedrijven voor 1,5 miljoen euro

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft drie regionale netbeheerders, Rendo, Essent en Continuon, een boete opgelegd van ruim EUR 1,5 miljoen. De netbeheerders hebben ruim 4750 consumenten en ondernemers niet tijdig gecompenseerd voor stroomuitval die langer dan vier uur heeft geduurd, zo maakte de NMA vrijdag bekend.

De compensatieregeling geeft klanten van netbeheerders automatisch het recht op een standaardcompensatie na storingen in de energievoorziening. De regeling moet netbeheerders ertoe aansporen om dergelijke verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen. Bij een storing tussen de vier en acht uur bedraagt de compensatie voor een kleinverbruiker EUR 35. Daarna neemt de compensatie met elke vier uur met EUR 20 toe. Door de compensatieregeling niet volledig toe te passen, hebben de netbeheerders de belangen van klanten, waaronder consumenten, geschaad. 


Rendo Netbeheer B.V. die het elektriciteitsnetwerk in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel beheert, heeft ongeveer de helft van haar klanten die in de periode van 1 januari 2004 tot en met eind juli 2007 door een elektriciteitsstoring zijn getroffen, niet tijdig een compensatievergoeding uitbetaald. In totaal zijn 620 klanten in die periode getroffen door een storing.

Energiemaatschappij Essent krijgt een boete van EUR 890.000. In de periode van 1 december 2006 tot en met 31 juli 2007 had Essent de registratie van elektriciteits- en gasstoringen niet op orde en kon hierdoor ruim 2700 klanten (dat is ongeveer tien procent van de getroffenen) niet op tijd compenseren. Het gaat hierbij om een totaalbedrag aan compensatievergoedingen van ruim EUR 100.000. Essent Netwerk beheert het elektriciteits- en gasnetwerk in Noord-Brabant, Limburg en grote delen van Noordoost-Nederland. 


N.V. Continuon Netbeheer krijgt een boete van EUR 552.000 omdat zij ruim 1700 klanten die in de periode van 1 december 2006 tot en met 31 juli 2007 door een elektriciteitsstoring zijn getroffen niet tijdig heeft gecompenseerd (dat is ongeveer vijf procent van de getroffenen). Het gaat om een totaalbedrag aan compensatievergoedingen van ruim EUR 60.000. Continuon beheert het elektriciteits- en gasnetwerk in onder meer Gelderland en Noord-Holland.
Categorie:
Tag(s):