donderdag, 3. juli 2008 - 14:43

NMa tikt ProRail op de vingers

Utrecht

Donderdag maakt de NMa een aantal besluiten bekend over onderzoeken die zij heeft uitgevoerd naar de wijze waarop ProRail de capaciteit op het spoor voor 2007 heeft verdeeld. De boete die de NMa ProRail oplegt voor de 'minder ernstige' overtreding is ruim 800.000 euro.

ProRail erkent dat zij niet alle onderhoudswerkzaamheden tijdig heeft ingepland en beraadt zich nog op de mogelijkheden tot beroep. ProRail stelt wel vraagtekens bij de hoogte van de boete. Gezien de aard en de ernst van de overtreding vindt ProRail de hoogte van de boete disproportioneel. Temeer daar geen enkele vervoerder zich hierover bij de NMa heeft beklaagd. ProRail betreurt dat het bedrag van de boete nu niet aan het spoor, en daarmee de reiziger, ten goede komt.

Voor de spoorsector was 2007 een bijzonder jaar. Voor het eerst sinds de jaren zeventig werd een volledig nieuwe dienstregeling ontworpen (inclusief tijd voor onderhoud), steeg het aantal treinen enorm en sindsdien gelden strengere veiligheidseisen voor werken aan het spoor. In 2008 is het capaciteitsverdelingsproces anders ingericht en is het onderhoudsrooster deze zomer al volledig in het 'spoorboekje' voor 2009 opgenomen.
Provincie:
Tag(s):