vrijdag, 26. september 2008 - 21:05

Nobelprijswinnaar geeft lezing

Groningen

Op dinsdagavond 7 oktober 2008 houdt de Amerikaanse natuurkundige Frank Wilczek een lezing getiteld “Anticipating a New Golden Age�. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen en richt zich behalve op de geïnteresseerde leek ook op scholieren uit het voortgezet onderwijs.

Wilczek is verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). In 2004 kreeg hij met twee anderen de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn baanbrekend onderzoek naar de ultieme bouwstenen van de materie: de quarks. In zijn onderzoek, op de grensvlakken van de wiskunde en de natuurkunde, maakte hij de koppeling tussen het gedrag van quarks en de fundamentele krachten in de natuurkunde.

Wilczek geeft ook de eerste lezing in een nieuwe, jaarlijks terugkerende collegereeks die het centrum voor theoretische natuurkunde van de RUG start voor gevorderde studenten theoretische natuurkunde. De serie, vernoemd naar de wiskundige, astronoom, kosmoloog en natuurkundige Willem de Sitter (1872-1934), staat open voor studenten en medewerkers van de universiteiten en onderzoeksinstellingen uit Nederland. De lezingen starten op 2 oktober. Rector magnificus Frans Zwarts verricht de start van de serie.
Provincie:
Tag(s):