vrijdag, 11. april 2008 - 10:32

Non Flying Dutchman komt naar Lelystad

Lelystad

Zaterdag 12 april komt de 'Non Flying Dutchman' in actie op het Stadhuisplein in Lelystad. Hij gaat zieltjes winnen voor zijn ideaal: Lekker op vakantie zonder te vliegen! De Non Flying Dutchman, een initiatief van Milieudefensie, weet dat vliegen leuk is, maar ook dat het erg schadelijk is voor het klimaat. Wie zich een beetje zorgen maakt om onze planeet pakt wat hem betreft niet zomaar het vliegtuig.

De plannen voor een flink satellietvliegveld van Schiphol nabij Lelystad baren Milieudefensie zorgen. De geluidsoverlast zal groot zijn, groter dan velen verwachten. Bovendien is een nieuw vliegveld volkomen in tegenspraak met de afspraken om de uitstoot van broeikasgassen naar beneden te brengen. Evert Hassink, medewerker Luchtvaart bij Milieudefensie: “Het is te gek voor woorden dat wordt overwogen om windmolenparken af te breken om extra broeikasgassen de lucht in te kunnen gaan blazen! Als we het klimaatprobleem echt serieus nemen, gaan we minder vliegen en hebben we een nieuw vliegveld helemaal niet nodig.�

De actie is onderdeel van de campagne 'Proud to be a Non Flying Dutchman!'. Milieudefensie laat met deze campagne zien dat reizen ook milieuvriendelijk kan. Op de website www.nonflyingdutchman.nl staan hiervoor tips en suggesties en kan de oproep aan het kabinet voor eerlijk geprijsde vliegtickets worden gesteund door in te schepen op het digitale actieschip.

De feiten over vliegen en milieu:

* Op vliegtickets zit geen btw en op kerosine geen accijns, terwijl de milieubelasting van vliegen groter is dan van welk ander vervoermiddel ook.
* Voor een tripje naar Griekenland gebruik je net zoveel energie als om je huis een jaar lang te verwarmen.
* Op kortere afstanden (bijvoorbeeld Parijs, Londen, Berlijn) is vliegen niet of nauwelijks sneller dan de trein.
* De luchtvaart op Nederland is al verantwoordelijk voor ruim tien procent van de Nederlandse broeikasgasuitsoot


Wat: Actiekraam Non Flying Dutchman
Waar:Stadhuisplein Lelystad
Wanneer: Zaterdag 12 april, 11:00 tot 16:00
Provincie:
Tag(s):