donderdag, 26. juni 2008 - 23:45

Nooit meer blauwalgoverlast in de Zegerplas

Alphen aan den Rijn

Op woensdag 25 juni hebben hoogheemraad Maria Rosendal van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Hans Groen in ‘t Wout van de gemeente Alphen aan den Rijn de luchtmenginstallatie op de Zegerplas feestelijk in gebruik genomen. Met de officiële ingebruikname behoren zwemverboden in de Zegerplas tot het verleden.

De laatste jaren was ’s zomers een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod voor de Zegerplas eerder regel dan uitzondering. De blauwalg zorgde voor drijflagen die schadelijk zijn voor de gezondheid en bovendien flink kunnen stinken. Het hoogheemraadschap, de gemeente en de provincie hadden dan ook de nadrukkelijke wens iets aan deze zwemverboden te doen.

De luchtmenginstallatie die vandaag officieel in gebruik wordt genomen is uniek in de manier van aanleggen en beluchten. Vier grote strengen in het diepe gedeelte van de plas en een ring in het ondiepe gedeelte, zorgen voor een gelijkmatige beluchting. Door lucht te mengen met water ontstaat een stroming die ervoor zorgt dat de algen naar het diepe gedeelte worden getrokken, waar ze afsterven. De techniek die is toegepast in de Zegerplas komt uit Engeland en wordt daar gebruikt voor reiniging van grotere wateren. Voor het eerst wordt deze techniek nu op kleine schaal toegepast in Nederland.

De aanleg van de installatie is een gezamenlijk project van de gemeente Alphen aan den Rijn, het hoogheemraadschap van Rijnland en de provincie Zuid–Holland. De kosten voor de aanleg bedragen een miljoen euro. Rijnland neemt ruim € 550.000 voor zijn rekening, de gemeente Alphen aan den Rijn € 300.000 en de provincie Zuid-Holland € 150.000.
Provincie:
Tag(s):