woensdag, 6. augustus 2008 - 11:33

Noord-Limburg krijgt twee nieuwe gemeenten

Venray

Op 4 en 5 augustus hebben vier gemeenteraden in Noord-Limburg een positief besluit genomen over een gezamenlijk herindelingsadvies. De gemeenteraden van Horst aan de Maas, Meerlo – Wanssum, Sevenum en Venray zetten hiermee de volgende gezamenlijke stap op de weg naar de vorming van twee nieuwe gemeenten in Noord-Limburg. Het herindelingsproces is met name bijzonder te noemen omdat in één proces sprake is van een gemeentesplitsing en een grenswijziging.

Op 1 januari 2010 moeten de twee nieuwe gemeenten een feit zijn. Hierbij gaat het om een fusie tussen de gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum en de dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray. De gemeente Venray wordt uitgebreid door middel van een grenswijziging met de dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum. Het herindelingsontwerp heeft acht weken ter inzage gelegen. Hierop zijn geen bezwaren binnen gekomen van burgers of andere gemeenten. Een aantal Limburgse gemeenten heeft een steunbetuiging gestuurd.

Het herindelingadvies wordt nu toegezonden aan de Provincie Limburg. Gedeputeerde staten geeft een zienswijze en stuurt het advies dan door naar de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vervolgens gaat het voorstel nog langs het kabinet en wordt het behandeld in de Tweede en Eerste Kamer. Als al deze stappen doorlopen zijn is het wetsvoorstel formeel bekrachtigd en kan de herindeling per 1 januari 2010 een feit zijn.
Provincie:
Tag(s):