dinsdag, 27. mei 2008 - 15:51

Notarissen aangehouden voor valsheid in geschrifte

Rotterdam

Op last van de officier van justitie zijn dinsdag in Rotterdam drie notarissen aangehouden. De notarissen worden onder andere verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De aanhouding van de notarissen vloeit voort uit een in 2005 gestart onderzoek naar malversaties rond verpauperde panden in Rotterdam. Deze panden zorgden voor vele meldingen van overlast.

In dat onderzoek bleken veel van deze panden via soms ingewikkelde constructies in handen van dezelfde eigenaren. Deze eigenaren worden verdacht van onder andere hypotheekfraude, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie.

In het kader van dat onderzoek werden onder andere doorzoekingen gedaan bij drie notarissen. Daar werden delen van de administratie door de rechter-commissaris gesloten in beslag genomen. Dat gebeurde omdat notarissen een geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht hebben.

De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het verschoningsrecht van de notarissen moet wijken voor het belang van het strafrechtelijk onderzoek. Dat betekende dat het OM en de politie de inbeslaggenomen stukken mochten gebruiken. Op grond van het onderzoek naar de verdachte huiseigenaren en inbeslaggenomen notariële dossiers zijn de notarissen nu aangehouden.

Het Openbaar Ministerie verwacht voor het eind van het jaar de zaken voor de rechtbank te brengen. Overigens staat het strafrechtelijk onderzoek geheel los van eventuele tuchtrechtelijke zaken.
Provincie:
Tag(s):