zondag, 30. november 2008 - 10:09

November 2008 was vrij zacht

De Bilt

Ondanks het winterse weer begin deze week was november zachter dan gewoonlijk. Doordat zowel september als oktober iets kouder waren dan normaal komt het temperatuurgemiddelde van de meteorologische herfst op normaal uit.

November bood vaak wisselvallig weer met temperaturen die meestal boven het langjarig gemiddelde lagen. In De Bilt was de temperatuur met 7,0 graden bijna een graad hoger dan de norm.Vanaf de 21e sloeg het weer om en werd het winters met sneeuw en lokaal matige vorst. De weersomslag ging gepaard met windstoten en flinke sneeuw- en hagelbuien. Het slechte weer en de gladheid leidde op de wegen tot veel problemen waarbij doden en gewonden vielen.

Het was de eerste keer dit najaar dat het weer zich van de extreme kant liet zien. September en oktober boden meest rustig weer met vrij normale temperaturen. Soms was het nog even zomer: zo werd op 11 september in Maastricht nog 27 graden gemeten.

Gemiddeld over het land viel deze herfst de normale hoeveelheid neerslag van circa 235 mm. De kust was natter dan het binnenland wat ook heel gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het warme zeewater activeert de buien aan zee. Op 5 oktober viel vooral in het noordwesten zware regen, lokaal 80 mm in 18 uur.

De zon scheen de afgelopen drie maanden meer dan normaal. Dat danken we vooral aan september en oktober, november was naar verhouding de somberste maand
Provincie:
Tag(s):