donderdag, 11. december 2008 - 21:42

NS beveiligt kaartjesautomaten tegen skimmers

Eindhoven

De Nederlandse Spoorwegen gaan zogeheten "voorzetstukken" plaatsen bij haar kaartjesautomaten op treinstations. De automaten van de spoorwegmaatschappij zijn steeds vaker het doelwit van "skimmers".

Skimmers zijn criminelen, die met een speciaal apparaatje de kaartlezer van een automaat prepareren en zo de pasgegevens van reizigers proberen te kopieren. Met een kleine camera kijken ze vervolgens mee als de eigenaar van de pas zijn of haar PINcode intoetst.

De paseigenaren komen achteraf voor een verassing te staan als blijkt dat ergens in het buitenland geld van hun rekening is afgehaald met de gestolen gegevens.

De NS neemt het voorbeeld van de banken die al eerder de strijd aangingen met skimmers. Ook zij plaatsten de voorzetstukken om te voorkomen dat skimcriminelen hun gang konden gaan.

Het KLPD meldt dat dit jaar 20 skimmers zijn betrapt op heterdaad. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er ruim 300 meldingen geweest van automaten waarmee gegevens zijn gekopieerd. De afgelopen maanden zijn die melding fors gegroeid.

Het KLPD adviseert mensen bij het intoetsen van hun pincode hun hand boven het toetsenbord te houden. Zo kunnen de criminelen de pincode niet mee aflezen en kunnen ze met de gestolen pasgegevens niets beginnen.
Provincie:
Tag(s):