woensdag, 16. april 2008 - 13:09

Nuon bereidt twee moderne gascentrales voor

Amsterdam

Nuon wil twee efficiënte gascentrales ontwikkelen op bestaande productielocaties in Noord-Holland. Op de Hemweg-locatie in Amsterdam bereidt Nuon een gascentrale van circa 500 MWe voor ter vervanging van de huidige gasgestookte centrale. In Diemen wil Nuon uitbreiden met een warmtekrachtcentrale van dezelfde capaciteit, die naast elektriciteit ook stadswarmte gaat leveren. Met de ontwikkeling van deze centrales wil Nuon een volgende stap zetten in de modernisering van haar productiepark.

Nuon kiest voor ontwikkeling op eigen locaties zodat gebruik kan worden gemaakt van de bestaande infrastructuur en koelwatervoorziening. Nuon dient deze week de plannen voor beide projecten in bij de Provincie Noord-Holland. Beide centrales zijn van het type stoom- en gasturbine (steg) dat zich kenmerkt door een zeer hoog rendement.

Het is de bedoeling dat de nieuwe centrale in Amsterdam het oudste deel van de bestaande gasgestookte centrale vervangt. Deze eenheid uit 1978 heeft een rendement van circa 43%. Met deze vervanging stijgt het rendement tot 57%, wat leidt tot aanzienlijk minder CO2-uitstoot per kWh. De nieuwe centrale zal ook technisch voorbereid zijn op het leveren van stadswarmte.

Op de locatie in Diemen bereidt Nuon een gasgestookte warmtekrachtcentrale voor om aan de groeiende vraag naar elektriciteit en stadswarmte te voldoen. Stadswarmte vanuit Diemen wordt nu al toegepast in stadswijken in de regio Amsterdam. Met deze nieuwe centrale wordt uitbreiding van warmtelevering aan nieuwe stadswijken in Amsterdam en Almere mogelijk. Door de combinatie van elektriciteitsproductie en warmtelevering kan het rendement van de nieuwe centrale stijgen tot tachtig procent.

Nuon verwacht binnen anderhalf jaar de definitieve investeringsbeslissingen te nemen voor de bouw van de centrales.
Provincie:
Tag(s):