vrijdag, 15. februari 2008 - 10:11

NZa: dure geneesmiddelen 100% vergoeden

Groningen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink om de gemiddelde inkoopkosten van dure geneesmiddelen 100% te vergoeden. De NZa wil het systeem zo inrichten dat patiënten altijd het medicijn krijgen dat het meest geschikt is voor hun situatie, maar dat ziekenhuizen wel worden gestimuleerd om zo efficiënt mogelijk in te kopen.

Ziekenhuizen kunnen vaak kortingen en bonussen bedingen van de fabrikanten bij de inkoop van dure geneesmiddelen. De NZa adviseert daarom ziekenhuizen de gemiddelde inkoopkosten te vergoeden, dus exclusief de kortingen en bonussen.

Dure geneesmiddelen zijn geneesmiddelen met extreem hoge kosten, voornamelijk gericht op de behandeling van verschillende vormen van kanker. De NZa bepaalt op advies van het CVZ welke geneesmiddelen als "duur geneesmiddel" worden aangemerkt. Momenteel zijn er 26 geneesmiddelen aangemerkt als dure geneesmiddelen en 7 als weesgeneesmiddelen.

Bij het bepalen van de maximumvergoeding houdt de NZa rekening met de gemiddelde hoogte van de kortingen en bonussen die de ziekenhuizen ontvangen van de fabrikant. Zo wordt het ziekenhuis gestimuleerd om te onderhandelen over de prijs van dure geneesmiddelen met de fabrikant. Deze kortingen komen uiteindelijk ten goede van de consument. In de komende maanden onderzoekt de NZa hoe hoog die bonussen en kortingen zijn.
Provincie:
Tag(s):