zondag, 7. december 2008 - 17:01

Olietanker vastgelopen op Westerschelde

Baarland

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft zondag 7 december 2008 een onderzoek ingesteld naar de stranding van een binnenvaarttanker op de Westerschelde Everingen, ter hoogte van Baarland.

Het schip was zaterdagavond rond 22.30 uur gestrand. Het vermoeden is dat de schipper, ondanks dat hij ter plaatse goed bekend was, de oriëntatie was kwijt geraakt na het moment dat hij het licht in het stuurhuis even had aangedaan.

De 110 meter lange binnenvaartschip was onderweg van Rotterdam naar Vlissingen en geladen met 3200 ton stookolie. Bergers uit Terneuzen voeren onmiddellijk uit om het schip vlot te krijgen, wat echter niet in eerste instantie lukte.

Olie bestrijdingsvaartuig
Ook stuurde Rijkswaterstaat het olie bestrijdingvaartuig Octopus ter plaatse zodat deze, als er lekkage op zou treden, de verontreiniging gelijk kon bestrijden. Omdat de binnenvaarttanker goed vlak op de zandplaat zat en niet lek was, was dit niet nodig.

De schipper had even het licht in het stuurhuis had aangedaan om zijn positie te kunnen bepalen op de zeekaart die bij voorhanden had. Het tijdbestek van desoriëntatie was kennelijk te lang, omdat hij op het moment dat de schipper wist waar hij zat het schip aan de grond liep ter hoogte van Baarland.

De 30-jarige schipper afkomstig uit Katwijk en de 32 jarige stuurman uit Arnhem zijn door de Waterpolitie, unit Zeeuwse Stromen, gehoord. Er was geen sprake van verwijtbaar gedrag. De bevindingen zijn in een registratierapport vastgelegd.

Op zondagmorgen omstreeks 08:20 uur is het schip vlot gekomen en heeft zijn weg vervolgd naar Vlissingen.
Provincie:
Tag(s):