woensdag, 13. februari 2008 - 23:12

Olifant Irma maakt het goed ondanks kraam-problemen

Rotterdam

Olifant Irma maakt het naar omstandigheden goed; ze eet goed, gedraagt zich normaal en lijkt niet veel last te hebben van haar nog ongeboren jong. De hoop op een levend jong is geleidelijk opgegeven en het overleven van onze stammoeder is nu het allerbelangrijkste.

Verder hoopt diergaarde Blijdorp dat het jong in haar lichaam er wel een keer uit komt. Allereerst voor Irma's eigen gezondheid, maar ook omdat zij niet meer drachtig wordt zolang het jong nog in haar baarmoeder zit. Een keizersnee is bij olifanten niet wenselijk omdat er dan een grote kans is dat de moeder dit niet overleeft. Gelukkig zijn er meerdere voorbeelden van olifanten die een dood jong na maanden- en soms wel na jaren- alsnog ter wereld brachten. Irma wordt nauwkeurig geobserveerd en verder luidt het devies: afwachten.

Dit jaar zal Irma waarschijnlijk afscheid nemen van een van haar telgen: Sibu (geboren in februari 2004). Hij kan een plekje krijgen in een echte mannengroep in Zuid-Frankrijk. In Sevilla (Spanje) is de afgelopen jaren het eerste experiment hiermee gestart en met succes! Voor Sibu' s opvoeding is dat een prima stap. Het is al vaker gebleken dat het niet goed is voor de ontwikkeling van een bul om te lang in een vrouwengemeenschap te blijven 'hangen'. Voor de rust van de vrouwen is het vaak beter als deze 'lastpakken' hun puberteit doormaken in vrijgezellen-groepen bestaande uit andere bullen. In het wild leven mannetjesolifanten overigens ook apart van de vrouwtjes, behalve in de paartijd.

Met het kleinkind van Irma: Asha (de dochter van Bernhardine) gaat het goed.
Provincie:
Tag(s):