donderdag, 27. maart 2008 - 15:56

OM eist 5 jaar gevangenis-straf tegen underground bankier

Rotterdam

Voor de rechtbank in Rotterdam heeft het openbaar ministerie (OM) woensdag 27 maart drie tot vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen een Pakistaanse underground bankier en drie medeverdachten wegens het witwassen van misdaadgeld.

Vanuit de Amsterdamse binnenstad dreef de hoofdverdachte een geldtransactiekantoor, dat in een periode van een half jaar een omzet had van tenminste 53 miljoen euro.

Bij de aanhouding van de verdachten in april 2007 legde de Nationale Recherche beslag op ruim 380.000 euro, twee geldtelmachines en een grote hoeveelheid administratie. De hoofdverdachte onderhield dagelijks contact per telefoon en sms met personen in Nederland, Frankrijk, Engeland, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten. Op een versluierende wijze spraken ze over dvd’s, cd’s, films en horloges, waarmee geldbedragen werden bedoeld.

Met hun illegale geldhandel hebben de verdachten het criminele circuit gefaciliteerd en zich daarbij uitsluitend laten leiden door hun verlangen naar geldelijk gewin, aldus de officier van justitie in het requisitoir. De integriteit van het financiële en economische verkeer wordt aangetast doordat misdaadgeld wordt gewit en weer een schijnbaar legale rol in het verkeer kan gaan spelen.

In een ontnemingsprocedure vordert het OM bovendien een bedrag van ruim 160.000 euro criminele winst van de hoofdverdachte.

In de strafzaak moeten vier geldkoeriers zich op een later tijdstip verantwoorden voor de rechter.
Provincie:
Tag(s):