woensdag, 13. februari 2008 - 14:40

OM eist 88,5 jaar cel voor mega-cocaïnesmokkel

Dordrecht

In het strafproces over de invoer van 1650 kilo cocaïne is woensdag 13 februari door het Openbaar Ministerie tegen 16 verdachten in totaal 88,5 jaar gevangenisstraf geëist. De hoogste straf, 15 jaar cel, is geëist tegen de vermoedelijke organisator van het drugstransport. Dit heeft het OM woensdag bekendgemaakt.

De drugssmokkel kwam in 2005 aan het licht dankzij intensieve internationale politiesamenwerking. Drie zeecontainers met ingeblikte conserven uit Peru bevatten behalve asperges en paprika’s ook duizenden blikken cocaïne.

Het onderzoek door de Nationale Recherche maakte duidelijk dat in 2004 en 2005 door de verdachten vermoedelijk 9 containers met ingeblikte cocaïne waren gesmokkeld. Bij deze transporten zou meer dan 200 kilo drugs zijn geïmporteerd.

Tijdens de behandeling van de megazaak door de rechtbank Dordrecht legden de officieren van justitie van het Landelijk Parket de nadruk op het wereldwijde, professionele karakter van het drugsnetwerk.

Verkopers, leveranciers, inpakkers, katvangers, financiers, loopjongens en boekhouders bleken onmisbare schakels in de internationale cocaïnelijn. Legale (levensmiddelen) en illegale (drugs) handelsstromen moesten op elkaar worden afgestemd.

Het proces wordt voortgezet tot en met donderdag met pleidooien van de advocaten. De rechtbank doet op 13 maart uitspraak.
Provincie:
Tag(s):