zondag, 7. december 2008 - 11:49

OM eist drie jaar cel voor Enschedese fraudeur

Enschede

De officier van justitie heeft donderdag 4 december, 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 32-jarige man uit Enschede. De man wordt verdacht van grootschalige fraude en het witwassen van criminele opbrengsten. Dit heeft het OM bekendgemaakt.

In januari 2006 werd bij de politie Gooi en Vechtstreek aangifte van oplichting gedaan tegen de man uit Enschede. In de maanden daarop volgden nog twee aangiften van oplichting tegen de man. Nadat ook een curator aangifte deed namens 18 benadeelde crediteuren, werd tegen de man een uitgebreid opsporingsonderzoek gestart.

Na inventarisatie van de curator, bleek dat de man goederen en diensten op naam van een vennootschap had besteld. De goederen en diensten werden echter nooit betaald en de vennootschap werd in de zomer van 2006 failliet verklaard. De benadeelden waren voornamelijk leveranciers die voor ruim 120.000 euro aan goederen hadden geleverd.

De man bleek sinds 2004 persoonlijk in staat van faillissement te verkeren. Naarmate het onderzoek vorderde, bleken ook uitzendbureaus, financiële instellingen en ook de overheid door de man te zijn opgelicht. Op deze wijze wist de man ruim 480.000 euro aan contant geld buit te maken. De man maakte ook hiervoor gebruik van diverse vennootschappen.

Aangehouden in Frankrijk
De 32-jarige Enschedeër kon uiteindelijk worden getraceerd in Frankrijk, waar hij in mei 2008 werd aangehouden. Hij was samen met zijn echtgenote een riante woning aan het bouwen met geld en goederen afkomstig van de benadeelden. Op verzoek van de officier van justitie te Amsterdam werd door de Franse autoriteiten beslag gelegd op de woning, een camper, een auto en bankrekeningen van de verdachte.
Provincie:
Tag(s):