donderdag, 17. juli 2008 - 18:47

OM eist huisarrest met nieuwjaar voor jongen die school in brand stak

Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een werkstraf van 140 uur, 16 dagen jeugddetentie en vijf maanden voorwaardelijk geeïst tegen een 14-jarige jongen uit Zoetermeer. De jongen wordt brand door schuld verweten tijdens de afgelopen jaarwisseling. De politie kwam de dader op het spoor na een uitgebreid politieonderzoek onder leiding van de officier van justitie. Hierbij werden in de omgeving van de school flyers uitgedeeld. Dit leidde uiteindelijk naar de 14-jarige jongen.

De verdachte stak op vrijdag 28 december een zware vuurpijl af op het schoolplein van de Vrije School in Zoetermeer. De officier van justitie gaat er vanuit dat deze pijl door de ruit van de school is gegaan en dat hierdoor het gebouw in brand vloog en helemaal afbrandde. De straf van 16 dagen jeugddetentie is gelijk aan die van zijn voorarrest. Het OM eiste verder als bijzondere voorwaarde dat de 14-jarige verdachte huisarrest krijgt tijdens de komende jaarwisseling.

De kinderrechter legde ook bij andere Oud & Nieuw gerelateerde zaken al huisarrest op tijdens de komende jaarwisseling. Dit houdt in dat de minderjarigen tussen door de rechter vastgestelde uren niet naar buiten mogen. De eis voor huisarrest past in het beleid van het Openbaar Ministerie om jeugdige daders van Oud & Nieuw gerelateerde overtredingen een straf te geven die hen direct raakt. Het OM hoopt verder dat deze straf andere jongeren zal afschrikken om zich met de jaarwisseling te misdragen. De afgelopen maanden hebben al meerdere jeugdige verdachten zich moeten verantwoorden voor de kinderrechter voor Oud & Nieuw gerelateerde misdrijven. In de politieregio’s Haaglanden en Hollands-Midden werden in de bewuste nacht talloze vernielingen gepleegd. Ook werden hulpverleners belaagd met vuurwerk.
Provincie:
Tag(s):