zondag, 23. maart 2008 - 0:21

Omstreden Chloortransport toch weer op gang

Rotterdam

Ondanks felle protesten staan er voor de maand april toch weer chloortransporten vanuit Zweden naar het Rotterdamse havengebied gepland. Dat heeft minister Cramer van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. In augustus 2006 vond het laatste transport plaats over de route, die door dichtbevolkt gebied leidt.

In 2006 boekten milieugroeperingen en omwonenden van de route grote successen met hun protesten en werd een overeenkomst met Akzo bereikt over het staken van de chloortransporten. Wel mocht Akzo bij hoge uitzondering incidenteel nog chloor vervoeren over de lijn als daar echte noodzaak toe zou zijn. De route loopt via Deventer, Amersfoort, Amsterdam naar Rotterdam.

In de maand april zullen 11 treinen met chloor het land doorkruisen, zij het onder zeer strenge voorzorgsmaatregelen. Zo mogen de treinen alleen 's nachts rijden, moeten ze continu worden gevolgd, is de maximumsnelheid beperkt op 60 km/uur en mag niet gerangeerd worden met de wagons.

Volgens Akzo zijn de transporten noodzakelijk vanwege groot onderhoud aan de fabriek in de Botlek. Diverse afnemers zijn afhankelijk van chloor voor de productie van onder andere kunststoffen en kunstmest en om economische schade voor deze bedrijven te voorkomen wil Akzo door middel van de transporten de levering blijven garanderen.
Provincie:
Tag(s):