donderdag, 13. november 2008 - 0:02

Onbaatzuchtige actie El Hamdaoui redt AZ

(Elfvoetbal) AZ heeft PSV uit de beker geknikkerd. Een verlenging en prachtige actie werden de Eindhovenaren uiteindelijk te veel: 1-0. Maar de Brabanders lijken aan de betere hand.

In de eerste helft leken oude tijden te herleven bij PSV. Het succesvolle centrale verdedigingsduo Dirk Marcellis – Carlos Salcido van vorig seizoen was in ere hersteld, Timmy Simons mocht zijn vertrouwde stek vlak voor de verdediging weer innemen en er was een basisplaats als rechtsback voor Jan Kromkamp ingeruimd.

Nieuw was alleen de controlerende rol voor Edison Mendéz, links van Simons. De Ecuadoriaan moest de opkomende spelmaker Demy de Zeeuw voor de voeten lopen. De rol van rechteraanvaller voor Stef Nijland werd ook pas voor de tweede keer dit voetbaljaar uitgeprobeerd.

De nostalgie werd helemaal gevoed door de behoudende spelopvatting van PSV. Net als voorgaande seizoenen trokken de Eindhovenaren zich bij balbezit van de tegenstander ver terug op de eigen helft en wachtten ze op de omschakeling. Op die manier oogden de bezoekers alsof ze die oude, versleten, maar o zo lekker zittende trui weer uit de kast hadden gehaald. De spelers vonden elkaar beter en sneller dan de laatste weken en straalden weer fiducie uit.

AZ was dan wel de betere ploeg in de eerste helft, PSV had de gevaarlijkste uitvallen met schoten van afstand van vooral Ibrahim Afellay en Mendéz. De thuisploeg kreeg echter wel de beste mogelijkheid. In minuut 23 kopte de massaal toegezongen Ari een voorzet van Gill Swerts net naast. Verder was het tam, zeker omdat de passlijnen naar Mounir El Hamdaoui slim werden afgesneden door PSV.

De bezoekers raakten even van hun stuk toen de boel weer omgegooid moest worden. Kromkamp raakte zwaar geblesseerd na een onschuldig ogend duel met Moreno en moest vervangen worden. Stevens koos voor het inbrengen van Rodriguez, waardoor Marcellis naar de rechterkant werd verwezen. Het kon geen toeval zijn dat juist kort na die wissel PSV zichzelf niet meer was en het aardige begin geen gevolg meer kon geven.

Toch was het nota bene diezelfde Marcellis die het duel in minuut 60 had kunnen openbreken. De verdediger stootte door tot in de zestienmeter van AZ, verschalkte de schutterende Sébastien Pocognoli en kon van dichtbij binnenschieten óf de bal terugleggen. De Horstenaar koos voor de laatste optie, maar deed dat wel een meter te ver naar achteren. Danny Koevermans kon er zodoende niet meer bij.

In de daarop volgende fase werd AZ sterker. PSV mocht niet mopperen dat de volledig vrijstaande Ari (zijnet), Swerts (naast geschoten en gekopt), Maarten Martens (overgetikt), De Zeeuw (gestopt) en invaller Brett Holman (net langs de paal) de goede kansen niet benutten.

De revival van de Alkmaarders viel samen met de meer in het oog springende El Hamdaoui. De spits liet zich zakken naar het middenveld, lokte daarmee Marcellis weg uit de laatste linie en probeerde naar hartelust de ontstane ruimte te bespelen. Dat lukte een paar keer zeer aardig, maar aan afronden kwam de balgoochelaar niet toe. Terwijl hij daar juist het beste in is.

Aan de andere kant bleef PSV’s spelmaker Afellay een beetje kleurloos. De dribbelaar is een handenbinder en aan de bal bijna niet af te stoppen, maar kan zich ook verzanden in kluwen tegenstanders. Hij mist in ieder geval nog het overzicht om ook als de tegenstander in balbezit is belangrijk voor de ploeg te zijn. Wat dat betreft kan hij een voorbeeld nemen aan El Hamdaoui.

Zijn bereidheid om zich ook wel eens aan het spel te ontrekken leverde in de 9e minuut van de verlenging een prachtig doelpunt op. Een snelle combinatie tussen De Zeeuw, Holman en El Hamdaoui werd knap afgerond door David Mendes da Silva. De middenvelder kon vrijstaand raak schieten, omdat El Hamdaoui hem de ruimte gunde en twee PSV-ers weglokte met een slimme loopactie.

Op basis van die onbaatzuchtige actie, de onvermoeibaarheid en de positieve spelopvatting verdiende AZ de overwinning. Al moet er bij worden vermeld dat PSV absoluut niet slecht speelde en Stevens best vooruit kan met de aanknopingspunten met het oog op Ajax-uit van aanstaande zondag.
Categorie:
Tag(s):