zaterdag, 8. maart 2008 - 19:17

Ondernemersklimaat Sittard-Geleen flink verbeterd

Sittard-Geleen

Ondernemers in Sittard-Geleen zijn veel meer tevreden over het ondernemersklimaat in Sittard-Geleen dan twee jaar geleden. Kreeg de gemeente Sittard-Geleen toen nog het rapportcijfer 6,0 van de ondernemers, eind 2007 is dat cijfer een 6,6 geworden. Dat blijkt uit de Benchmark Gemeentelijk Ondernemersklimaat 2007, die door het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Voor wethouder Pieter Meekels (Economie) van Sittard-Geleen komen de goede onderzoeksresultaten niet als een verrassing. ,,We hebben de afgelopen twee jaar veel energie gestoken in het verbeteren van de relatie tussen ondernemers en gemeente. Samen met de ondernemers proberen we allerlei zaken op de rails te zetten. Het MKB-stedenprogramma is daar een fraai voorbeeld van,� aldus wethouder Meekels.

Met het rapportcijfer 6,6 is Sittard-Geleen nu dichtbij het gemiddelde rapportcijfer van 6,7 dat de 31 grote steden in Nederland krijgen.

Een gedetailleerdere blik op de cijfers leert dat Sittard-Geleen op alle belangrijke gebieden een betere beoordeling krijgt dan twee jaar geleden. Het gaat dan om bijvoorbeeld bereikbaarheid en parkeren, veiligheid, onderhoud van openbare ruimte, startersbeleid en gemeentelijke dienstverlening. Hoewel op dat laatste terrein sprake is van grote vooruitgang, vergen de onvoldoendes die er staan extra aandacht, vindt wethouder Meekels. ,,De afgelopen tijd zijn we gestart met het verbeteren van de dienstverlening naar de ondernemers toe. Maar er zijn nog steeds te veel regels,� erkent de wethouder. Binnen de gemeente wordt inmiddels gewerkt aan een project om de regels voor ondernemers te vereenvoudigen.

Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat ondernemers in Sittard-Geleen het verkeersbeleid en parkeren het belangrijkste ‘overheidsonderdeel’ vinden. Ook aan de communicatie door de gemeente hechten ze veel waarde. Minder belangrijk vinden ze het aanbod van publieke diensten (zorg, welzijn, onderwijs) en arbeidsmarktbeleid.,,Opmerkelijk,� meent wethouder Meekels, ,,want juist deze factoren gaan in de nabije toekomst een heel belangrijke rol spelen bij het aantrekken van arbeidskrachten in onze regio.�
Provincie:
Tag(s):